Jos Textila Intoarce Fila. 5 decembrie 2015, Readers Cafe.

Event Facebook – click aici

„Jos textila, intoarce fila” este un proiect ce anul acesta a reusit sa ajunga la cea de-a VII-a editie. Prin intermediul acestuia ne propunem sa promovam in mod neconventional valorile culturale prin lectura si strangerea de haine pentru persoanele fara posibilitati.

Evenimentul se va desfasoara pe data de 5 decembrie 2015, in intervalul orar 11.30 -18.00 la cafeneaua Readers Cafe (Metropolis Center, Parter, Bulevardul Iancu de Hunedoara 55-57, Bucuresti) sub forma unui targ unde se vor dona haine in schimbul unei carti. Targul urmareste sa ofere o gama cat mai variata de carti pentru ca vizitatorii nostri sa aiba posibilitatea sa isi aleaga cartea preferata. Acestia vor putea gasi atat carti noi, cat si carti anticariat.

Conceptul este acela de a schimba un lucru superficial pe unul cu valoare culturala in asa fel incat tinerii sa ajunga sa prioritizeze si sa aprecieze mai mult valoarea cititului.

Hainutele stranse vor fi donate prin intermediul Asociatiei Mara’s Angels ce ne va ajuta sa le distribuim catre copii, adolescenti si adulti cu posibilitati materiale precare.

O mare mandrie a proiectului este sprijinul Excelentei Sale, domnul Ioan Vulpescu, Ministrul Culturii, care ne sustine in promovarea lecturii.

„Doamnelor si domnilor, 

Fac parte din categoria oamenilor care investesc mai mult in biblioteca decat in sifonier. In cazul meu, asa a fost dintotdeauna si cred ca este esential sa ne preocupe eleganta spiritului mai mult decat etichetele pe care le purtam. Daca a te imbraca este … o nevoie, a citi este cu mult mai mult de atat… este chiar o cochetarie a mintii. 

Salut originalitatea celor ce organizeaza proiectul JOS TEXTILA, INTOARCE FILA, pentru ca evenimentul face publicul larg sa se gandeasca la faptul ca haina tine cald trupului, iar cartea – spiritului. Sau, mai mult decat atat, haina innobileaza trupul, iar cartea innobileaza mintea.

Din cate inteleg de la organizatori, la editia trecuta s-au strans 450 kg. de haine si s-au oferit participantilor 250 de carti. Daca pentru haine se pot folosi unitati de masura, bucuria pe care o ofera cartile nu incape in tipare. De aceea ideea de a schimba un lucru superficial pe unul cu valoare culturala, astfel incat tinerii sa ajunga sa prioritizeze si sa aprecieze mai mult valoarea cititului, este speciala. Si m-as bucura sa stiu ca tinerii ofera spatiu mai mare bibliotecilor decat dressing-urilor.

Sper insa ca Romania sa invete sa daruiasca si fara a primi ceva la schimb. Cred ca in genorizitatea romanilor si in spiritul de solidaritate pe care l-au aratat deseori. Iar cand este vorba de cultura, de carti, sper sa avem oameni cu initiative care mai de care mai curajoase, care sa puna cartile in cea mai frumoasa lumina.”

Nu am fi ajuns aici fara toti cei ce ne-au vizitat cu bratele pline de haine si cu zambete largi pe fata, bucurosi si incantati sa ofere un ajutor celor ce au nevoie. Multumim mult tuturor celor ce au ales sa schimbe un lucru superficial pentru unul cultural, precum si partenerilor nostri de-a lungul celor 7 editii!